Heilig Hart


De Heilig Hart van Jezuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Beeklaan 13 in De Zilk.

De Heilig Hart van Jezuskerk werd in 1919-1920 gebouwd naar een ontwerp van Jos Margry

De kerk werd in 1920 in gebruik genomen en gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Het kerkgebouw heeft de status van gemeentelijk monument.

De aquarel is in opdracht gemaakt.

Als geboren Zilker was deze kerk heel belangrijk. Ik ben er gedoopt en ik ben er getrouwd.

aquarel
Bennebroek

De Nederlands Hervormde Kerk in de Noord-Hollandse plaats Bennebroek is een protestantse kerk uit de 17e eeuw waarvan de bouw begon in 1664.  Pieter Post was de architect. Op 24 mei 1682 was de eerste dienst in deze kerk,[1] die sinds 1972 beschermd is als rijksmonument.


aquarel

Bennebroek.

karakteristiek straatje, Reek, langs de Bennebroekervaart die naar de Ringvaart gaat,  in Bennebroek.

aquarel


Landgoed Groenendaal

De eerste vermelding van Groenendaal dateert uit 1634. Daarna duikt ‘Groenendaal’ weer op als in de achttiende eeuw rijke Haarlemse en Amsterdamse kooplieden langs de Herenweg prachtige buitenplaatsen bouwen die dienen als zomerverblijf. Een stuk land genaamd Pauwenbos en de buitenplaats Westberglaan zijn ondertussen bij Groenendaal gevoegd

acryl op papier

Landgoed Groenendaal

acryl op papier

Gemaal De Cruquius 

uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt. Bovendien is het de grootste stoommachine ter wereld. Het gemaal is daarna nooit gemoderniseerd en in 1933 buiten werking gesteld. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Het is genoemd naar de Nederlandse waterbouwkundige Nicolaus Samuelis Cruquius, geboren als Nicolaas Kruik in 1678 te West-Vlieland. De imposante combinatie van techniek en architectuur maken dat De Cruquius een industrieel monument van wereldformaat is. Het gemaal heeft op zijn beurt de naam Cruquius gegeven aan het dorp in de nabijheid.

aquarel


Gemeentehuis Noordwijkerhout

Herenweg 4.

Het gebouw staat sinds 1968 op de rijksmonumentenlijst. Het gebouw dateert uit 1930 en werd ontworpen door Alexander Kropholler in samenwerking met A. Siebers.
In dit gemeentehuis heb ik 10 jaar gewerkt op de afdeling financiën, ook ben ik er getrouwd.

aquarel
Lisse.
Het vierkant aan de Heerenweg vanaf een oude ansichtkaart.

Het witte gebouw is restaurant De Oude Heere, daarnaast foto Engel.

aquarel


Lisse.
Heerenweg  met zicht op de Hervormde kerk vanaf een oude ansichtkaart.


aquarel

Haarlem.

Karakteristieke zijstraat van de Grote Houtstraat in Haarlem met zicht op De Nieuwe Kerk.


aquarel

Boerderij te Warmond.


aquarel

't Huys Dever.


't Huys Dever in Lisse is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek; behalve Dever zijn zij alle verdwenen.


aquarel


De molen van Keukenhof.


Holland staat bekend om de vele oude molens. Rond het midden van de 19e eeuw telde alleen Zuid-Holland er al 1275. Er waren graan-, zaag- en poldermolens.

De Keukenhofmolen komt uit Scharmer, waar hij in 1892 is gebouwd als poldermolen. In 1957 is de molen verplaatst naar het terrein van de Keukenhof.

 In de Keukenhof heeft de molen alleen functie als sierobject. De molen kan draaien en heeft een vlucht van 17,90 meter. Hij is gedekt met dakleer.aquarel

Witte paard Keukenhof.

Het welbekende beeld van de witte ruiter met paard van Paul Koning werd in 1952 vanaf het atelier van de kunstenaar in Amsterdam overgebracht naar de Bloemententoonstelling Keukenhof. Dit beeld, in cement op een ijzeren constructie opgebouwd, was zo groot geworden dat het de deur niet meer uit kon. Na een grandioos feest moest het atelier worden gesloopt en onder grote belangstelling werd de ruiter uit het puin gerold te midden van de bereden politie. 


aquarel

Kasteel Keukenhof.

Het Landgoed Keukenhof is ontstaan in 1642 toen hofstede 'Keukenhof' werd gebouwd in het keukenduin van slot Teylingen. Het keukenduin ontleende zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding ofwel keuken van het slot Teylingen.

Latere bewoners hebben de hofstede Keukenhof verbouwd tot het huidige met torens verfraaide Kasteel Keukenhof.

Na het overlijden van de laatste kasteelheer van het Landgoed Keukenhof, graaf J.C.E. van Lynden, in augustus 2003, is de stichting Kasteel Keukenhof door Van Lynden verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding en exploitatie van het landgoed dat bestaat uit meer dan 230 hectare grond waarop 18 rijksmonumenten staan.

aquarel